31 Ağustos 2010 Salı

Yeşil Elma Programı - 31 Ağustos 2010 Salı


Oktay Usta'nın konuğu sunucu Ece Pirim.

Menüdeki yemekler:
  1. Arnavut böreği,
  2. Nohutlu köfteli köz karnıyarık,
  3. Düğün çorbası,
  4. Cevizli muska tatlısı,
  5. Kaymaklı fındıklı incir tatlısı
İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

30 Ağustos 2010 Pazartesi

29 Ağustos 2010 Pazar

Yeşil Elma Programı - 28 Ağustos 2010 Cumartesi


Oktay Usta'nın konuğu; Türk halk müziğinin sevilen sanatçısı Nuray Hafiftaş.

Menüdeki yemekler;
  1. Sultan Mahmut Çorbası, 
  2. Kremalı Çıtır Bagetler, 
  3. Peynirli Sodalı Tepsi Böreği, 
  4. Tavada Lahmacun
  5. Çikolata Soslu Sütlü Revani

İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

LORLU EKMEKÇİKLER

3 su b. Söke un
yarım paket yaşmaya
1 yumurta
lor peyniri
tuz
su



HAZIRLANIŞI:
Unu karıştırma kabına alın ve ortasını havuz gibi açın. Tuzunu serpin. Ortaya yaşmayayı koyun. Ilık su ilave ederek mayayı eritin.

İyice yoğurup mayalanmaya bırakın. Küçük bezelere ayırın. İçlerine lor peyniri koyarak yuvarlayın.

Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 deercelik fırında pişirin.

KUŞ ÜZÜMLÜ KIRMIZI BİBER DOLMASI

6 kırmızı biber
2 su b. pirinç
3 soğan
1 çorba k. domates salçası
2 çorba k. kuşüzümü
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
1 domates
zeytinyağı
tuz
karabiber
su



HAZIRLANIŞI:
Biberlerin içlerini çıkarın. Soğanları, maydanozu ve dereotunu ince ince doğrayın. Karıştırma kabına alın.

Yıkanmış pirinçeleri ilave edin. Domatesi içine rendeleyin. Salçasını, kuşüzümünü ve dilediğiniz baharatları ilave edin.

Hepsini harmanlayın. Biberlerin içlerini doldurun. Biberlerin kapaklarını temizleyip ağızlarına kapatın.

Tencereye hepsini yerleştirin. Suyunu, zeytinyağını tuzunu ve iki küp şekeri ilave edin. Kapağını kapatıp pişmeye bırakın.

Pişmesine yakın fırına verin. Kısa bir süre piştikten sonra servis edin.

DONDURMALI TİRAMİSU


1 paket kedidili bisküvi
4 su b. süt
1 su b. toz şeker
1 çorba k. Söke un
1 çorba k. nişasta
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
1 paket labne peyniri(250 gr.)


ISLATMAK İÇİN:
1 çorba k. granül kahve
2 çorba k. toz şeker
1 su b. sıcak su

ÜZERİ İÇİN:
kaymaklı dondurma
kakao

HAZIRLANIŞI:
Sütü tencereye dökün. Şekeri, unu, nişastayı, yumurta sarısını ve vanilyayı ilave edin. Çırpma teliyle karıştırarak pişirin.

Kıvamı koyulaşıp göz göz olmaya başlayınca altını kapatın. Soğumaya bırakın. Soğuyunca labne peynirini ekleyin. Çırpıcı mikserle iyice karıştırın.

Kedidili bisküvileri servis edeceğiniz kaba dizin. Kahveyi, şekeri ve sıcak suyu karıştırın.

Kedidillerinin üzerine dökerek ıslatın. Muhallebisinde koyup spatulayla yayın.

Bir kat daha kedidili dizin. Yine ıslatın ve muhallebi yayın. 2 ya da 3 kat bisküviler bitene kadar işleme devam edin.

En üstüne muhallebi dökün. Kaymaklı dondurmadan kaşıkla yuvarlaklar çıkarın ve muhallebisi soğuyunca üzerine dondurmaları dizin.

Son olarak üzerine kakao serpin ve dolapta dinlendirin.

BEĞENDİLİ RULO PATATESLİ KÖFTE

BEĞENDİSİ İÇİN:
4 patlıcan
2 çorba k. Söke un
1 su b. süt
1 çorba k. tereyağı
sıvıyağ
tuz
karabiber
muskat
kaşar peyniri



KÖFTESİ İÇİN:
400 gr. kıyma
2 haşlanmış patates
1 yumurta
1 soğan
1 tutam maydanoz
galeta unu
tuz
karabiber

SOSU İÇİN:
2 domates
1 tutam fesleğen
tuz

HAZIRLANIŞI:
Patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyun. Küçük küçük doğrayın. Tavaya tereyağını ve zeytinyağını koyun. Unu ilave edip kavurun.

Patlıcanı ve peşinden sütü ilave edin. Kıvamı ortaya çıkınca rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin.

Muskat rendeleyin. Tuzunu ve karabiberini ekleyip karıştırın.

Köftesini hazırlarken; kıymayı karıştırma kabına alın. Soğanı içine rendeleyin. Yumurtayı kırın. Maydanozu da ince kıyıp içine ilave edin ve yoğurun.

2 çorba kaşığı kadar galeta ununu ve haşlanmış küp doğranmış patatesleri de içine ekleyin. İyice yoğurun.

Fırın poşetini açın ve köfte karışımını koyup rulo şeklinde sarın. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.

Sosu için, domatesleri rendeleyip tavaya koyun. Sıvıyağ dökün. Taze fesleğen ilave edin. Tuzunu atın ve sos kıvamına gelene kadar pişirin.

Servis tabağının zeminine beğendiyi koyun. Üzerine dilimleniş köfteleri dizin. Elde ettiğiniz sosu da kepçeyle üzerlerine paylaştırın.

28 Ağustos 2010 Cumartesi

Düğün Çorbası


Malzemeler :

1 kuzu gerdan
4 çorba k.un
1 kase yoğurt
1 yumurta
Su
Et suyu
tuz



Üzeri için:
Tereyağı
Toz kırmızı biber


Hazırlanışı :
Düdüklü tencereye 1 adet kuzu gerdanı alın.Üzerine su ilave edin.Kuzu gerdanı kemiklerinden ayrılıncıya kadar pişirin.Eti soğuduktan sonra didikleyin.Et suyunu başka bir tencereye süzdürün.Et suyunun içine didikelnmiş etleri ilave edin.

Çorbanın terbiyesi için bir karıştırma kabına 1 kase yoğurdu alın.Üzerine 4 çorba k.unu
ilave edin.Üzerine 1 adet yumutya kırın.Üzerine soğuk su ilave edin ve güzelce karıştırın.Daha sonra terbiyeye sıcak su ilave edip kıvamı bağlayın ve tencereye ilave edin.Tekrar kaynadıktan sonra çorbayı servis tabağına alın.Üzeri için ise bir tavaya tereyağını ve toz kırmmızı biberi ilave edin.Tereyağı eridikten sonra çorbanın üzerine döküp servis edin.

Elmalı Güllaç Tarifi

Malzemeler
8 yaprak güllaç
8 su b. süt
1 su b. toz şeker
3 çorba k. gül suyu
1 su b. pudra şekeri
1 çay b. hindistan cevizi



İÇ HARCI İÇİN:
yarım kg. elma
2 çorba k. toz şeker

SÜSLEMEK İÇİN:
yeşil fıstık
pirinç fındık
nar taneleri

HAZIRLANIŞI:
Elmaları soyun ve rendeleyin. Tencereye koyun ve 2 çorba kaşığı şekeri koyarak pişirin. Pişince soğumaya bırakın.

Sütü tencereye alın. Şekeri ve gül suyunu ekleyerek elinizi yakmayacak kadar ısıtın. Tepsinin zeminine bir güllaç yaprağını yerleştirin.

Üzerine bir kepçe süt dökün. 4 kat bu şekilde devam edin. Soğuyan elmalı harcı içine yayın.

Hindistan cevizi ve pudra şekeri serpin. Kalan dört katı da yerleştirirken her katın arasına pudra şekeri serpin.

Süt dökün. En üst kata pudra şekeri serpin. Bir kepçe süt dökün. İyice sütünü çekince kalan sütü de üzerine dökün.

Kalan pudra şekeri serpin ve çekmesini bekleyin. Üzerini süslemek için fıstık, fındık ve nar taneleriyle şekiller yapın.

Antep Fıstıklı Bülbül Yuvası


Malzemeler:

2 Su B. Un
1 Çay B. Süt
Yarım Çay B. Sıvıyağ
1 Yumurta
2 Çorba K. Sirke
1 Fiske Tuz



Açmak İçin:
Nişasta

Üzeri İçin:
Antep Fıstığı
100 Gr. Tereyağı
Yarım Çay B. Sıvıyağ

Şerbeti İçin:
3 Su B. Toz Şeker
2,5 Su B Su
1 Dilim Limon

Hazırlanışı :
Bir kabın içinde un, süt, yağ, yumurta, sirke ve tuz karıştırılır. iyice yoğrulur. hamur 8 beze halinde bölünür. Bezenin üzerine nişasta dökerek hamur merdaneyle olabildiğince ince açılır.

Açılan hamur oklavaya sarılır ve büzerek oklavadan sıyrılır. Ardından ikiye bölünür. (Eğer hamurunuz büyükse 3'e ya da 4'e ayırabilirsiniz.) Hamurun uçları birleştirilerek yuvarlak olarak tepsiye dizilir ve ortasına antep fıstıkları konur.

Üzeri için tereyağı ve sıvıyağ eritilir. Tepsiye dizilmiş bülbül yuvalarının üstüne dökülür. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir.

Şerbeti için ise; tencereye su ve şeker alınarak bir dilim limon ile beraber kaynatılır. Kaynayan şerbet tatlı ılıklaşana kadar soğutulur. Soğuk şerbet ılık tatlının üzerine dökülüp şerbeti iyice çekene kadar bekletilir.
samanyoluhaber.com

Manisa Kebabı Tarifi


Malzemeler :

Krep İçin :
2 su b. un
3 yumurta
1 su b.sıvıyağ
2 su b.süt
Tuz



İç Harcı İçin:
400 gr.kuzu eti
2 soğan
2 diş sarımsak
2 defne yaprağı
1 çorba k.domates salçası
1 kase mantar
Tuz
Karabiber
Sade organik taze kekik
Su

Hazırlanışı:
İç harcı için kuzu etini tencereye alarak sıvıyağda kavurmaya başlayın. Etler sulanıp tekrar suyunu çekmeye başlayınca üzerine soğan ve mantarı ekleyin.

Bir süre kavrulduktan sonra üzerine salça ve defne yaprağını da ekleyin. Krebi için yumurtaları karıştırma kabına alın. Üzerine süt, sıvıyağ, tuz ve unu alarak çırpın. Krepleri pişirdikten sonra tezgaha yayın. ÜZerine hazırladığınız iç harcı paylaştırarak kapatın. Fırın tepsisine dizerek üzerlerine birer dilim kaşar peyniri koyarak 180 derecede pişirin.
samanyoluhaber.com

27 Ağustos 2010 Cuma

Yeşil Elma Programı - 27 Ağustos 2010 Cuma


Program konukları; Ozan Çobanoğlu ve Dr. Gürkan Zorlu 

Menüdeki yemekler;
  1. Buğdaylı Semizotlu Serinlik Çorbası, 
  2. Güveçte Şehriyeli Kuzu, 
  3. Ustanın Bademli Şeftali Tatlısı, 
  4. Patatesli Bazlama, 
  5. Zeytinyağlı İnce Kıyım Fasulye
İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

26 Ağustos 2010 Perşembe

Yeşil Elma Programı - 26 Ağustos 2010 Perşembe


Program konukları; Yıldız Usmanova ve Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk.

Menüdeki yemekler;
  1. Kavurmalı Tutmaç Çorbası,
  2. Kabaklı Tavuk Kapama,
  3. Akdeniz Soslu Kepekli Spagetti,
  4. Duble Fındıkpare,
  5. Çikolatalı Muzlu Bisküvi Tatlısı

İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

25 Ağustos 2010 Çarşamba

Yeşil Elma Programı - 25 Ağustos 2010 Çarşamba


Program konukları; Aliye Uzunatağan ve Prof. Dr. Birsel Kavaklı.

Menüde ise

  1. Domatesli Pirinç Çorbası, 
  2. Kuşüzümlü Kırmızı Biber Dolması, 
  3. Beğendili Rulo Patatesli Köfte, 
  4. Baharatlı Halka Hamur Kızartması, 
  5. Dondurmalı Tiramisu 

var.
İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Güllaç Tarifi


Malzemeler:

10 yaprak güllaç
2,5 lt. süt
2,5 su b. toz şeker
1 su b. pudra şekeri
1 su b. hindistan cevizi
1 su b. file badem
yeşil fıstık
kiraz şekerlemesi
gül suyu



Hazırlanışı:
Sütü tencereye alın. Toz şekeri ilave edin. Tahta kaşıkla karıştırın. Ilıktan biraz daha sıcak olunca altını kapatın. Parmağınızı yakmamalı.
Çay bardağını çeyreği kadar gül suyu ekleyerek karıştırın. Güllaç yaprağının parlak tarafı üste bakacak şekilde yuvarlak tepsiye yerleştirin.

4 tane yaprağı zemine koyduktan sonra kepçeyle sütü üzerine gezdirin. Her yaprağın üzerine sütü gezdirin. 4 kat yerleştirdikten sonra pudra şekeri, hindistan cevizi ve file badem serpin. Üzerine 3 kat yaprak daha yerleştirin. Her katın arasına sütü gezdirin. Tekrar hindistan cevizi, file badem ve pudra şekeri serpin. Son 3 katı da aralarına süt dökerek yerleştirin. Her katı yerleştirdikten sonra elinizle hafifçe bastırın. Kalan pudra şekerini en üste serpin. Üzerine sütlü karışımın kalanını dökün.Üzerini nar ve kiraz şekerlemesiyle süsleyebilirsiniz.
samanyoluhaber.com