29 Mayıs 2011 Pazar

Cevizli Pudingli Brownie

Cevizli Pudingli Brownie

Malzemeler

  • 3 Yumurta
  • 1 Su B. Toz Şeker
  • 1 Su B. Ceviz
  • 100 Gr. Bitter Çikolata
  • 125 Gr. Tereyağı
  • 2 Çorba K. Granül Kahve
  • 1 Çorba K. Kakao
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • Ustasından Un Ölçüsü

Üzeri İçin:

  • 2 Paket Vanilyalı Puding
  • 4 Su B. Süt
  • Çikolata Sos

Yapılışı
Kek için ayrılan çikolatayı tereyağı ile birlikte benmari usulü eritirin. Kahveyi 1 çorba kaşığı suda eritip çikolatalı karışıma ekleyin.Ilınınca toz şeker ve vanilayayı ilave edip karıştırın. Yumurtaları tek tek ekleyip karıştırmaya devam edin, ununu ve kabartma tozunu ilave edin.

Son olarak da doğranmış cevizleri ekleyin. Karışımı yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine döküp pişirin.Pişirme süresi sona erdiğinde bir kenarda soğumaya bırakın. Kreması için pudingi sütle pişirin. Puding soğuduğunda kekin üzerine dökün. Soğumaya bırakın.En üstü içinde, çikolatayı, tereyağı ve su ile eritin ve pudingin üzerine dökün.

25 Mayıs 2011 Çarşamba

Kakaolu Sarma Tatlısı

Kakaolu Sarma Tatlısı

Malzemeler


  • 1 Lt. Süt
  • 1 Su B. Toz Şeker
  • 2 Çorba K. Un
  • 1 Çorba K. Pirinç Unu
  • 2 Çorba K. Kakao
  • 1 Paket Vanilya

Zemini İçin:

  • Antep Fıstığı

Üzeri İçin:

  • 1 Poşet Toz Şanti
  • 1 Su B. Süt

Yapılışı
Sütü tencereye alıyoruz ve ocağa koyuyoruz. Şekerini ilave edip biraz karıştırdıktan sonra kakaosunu da ilave ediyoruz.

Vanilyayı, unu, pirinç ununu da ekleyerek kıvamı koyulaşana dek karıştırıyoruz. Fırın kabının zeminine yağlı kağıt yerleştiriyoruz.

Yağlı kağıdın üzerine fıstığımızı serpiyoruz. Hazırladığımız karışımı da üzerine dökerek soğumaya bırakıyoruz. Toz şantiyi ve sütü tencerede çırpıcıyla çırparak köpürtüyoruz.

Soğuyan tatlımızın üzerine krem şantiyi sürüyoruz ve yağlı kağıt yardımıyla bir kat rulo şeklinde sarıp kesiyoruz.

Üzerine de antep fıstığı serperek servis ediyoruz.

23 Mayıs 2011 Pazartesi

Urfa Zingil Tatlısı

Urfa Zingil Tatlısı

Malzemeler


  • 3 Su B. Un
  • Yarım Pk. Yaşmaya
  • 1 Çay K. Karbonat
  • 1 Çorba K. Tereyağı
  • 1 Yumurta
  • 1 Fiske Tuz
  • Aldığı Kadar Su

Şerbeti İçin:

  • 4 Su B. Toz Şeker
  • 2 Su B. Su
  • 1 Dilim Limon

Hazırlanışı
Yaşmayayı ılık su ile çözüyoruz. Un, karbonat, tereyağı, yumurta, tuz ve kıvamını alana kadar su katıp yoğuruyoruz.
Biraz cıvık bir hamur elde ediyoruz. Üzerini streçle kapatıp mayalanması için dinlendiriyoruz. Şerbeti için, şeker, su ve limonu 8-9 dakika pişiriyoruz.
Hamur dinlendikten sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp kızgın yağda kızartıyoruz.
Ardından soğumuş şerbete sokup çıkarttıktan sonra servis ediyoruz.

14 Mayıs 2011 Cumartesi

Tiramisu Tarifi

Tiramisu

Malzemeler:

  • 1.5 paket kedi dili bisküvi
  • 1 fincan toz şeker
  • 2 çay bardağı neskafe ya da türk kahvesi (isteğe bağlı)
  • 2 adet yumurta
  • 200 gr labne peyniri
  • 300 gram krem şanti
Süslemek için
  • kakao



Yapılışı:

Yumurtalarla şekeri yoğun kıvama getirene kadar mikser ile çırpın. Kahveyi 1 su bardağı sıcak suda eritin. Yoğun kıvama getirdiğimiz yumurtalı şekere labne peyniri ekleyerek karıştırmaya devam edin. Krem şantiyi de ekleyerek 10-15 dakika daha karıştırın. Ardından karışımı buzdolabına koyun ve 1 saat bekletin. Kedi dili bisküvilerin yarısını kahveye tek tek bandırıp kabınıza tek sıra halinde yerleştirin. Krema karışımının yarısını kahveye bandırılmış ve kaba dizilmiş bisküvilerin üzerine yayın. Kalan bisküvileri de kahveye tek tek batırıp ıslatarak kremanın üzerine dizin. Kalan kremayı da en üste dökün. En üstteki krem şanti karışımını düzleştirin. Yaklaşık 2 saat buzdolabında bekletin. Dolaptan çıkardıktan sonra üzerine kakao serpin ve servis yapın.

13 Mayıs 2011 Cuma

Ev Usulü Kremalı Ekmek Kadayıfı

Ev Usulü Kremalı Ekmek Kadayıfı
Malzemeler :

  • 3 Yumurta
  • 1 Çay B. Toz Şeker
  • 3 Çorba K. Tepeleme Un
  • 1 K. Kabartma Tozu
  • 1 Çay B. Toz Fındık

Karameli İçin:

  • 1 Su B. Toz Şeker
  • 1 Su B. Su

Kreması İçin:

  • 3 Su B. Süt
  • 1 Çay B. Toz Şeker
  • 1 Çorba K. Un
  • 1 Çorba K. Nişasta
  • 1 Pk. Vanilya
  • 1 Yumurta Sarısı

Üzeri İçin:

  • 1 Poşet Şanti
  • 1 Su B. Süt
  • Limon Kabuğu Rendesi



Hazırlanışı
Ekmek için, yumurta ve şekeri mikser ile çırpıyoruz. Kabartma tozu, un ve toz fındığı katıp çırpmaya devam ediyoruz.
İyice çırptıktan sonra dikdörtgen bor cam bir kalıba karışımı döküp önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz. Kreması için, süt ve şekeri tencerede çırpma teli ile karıştırıyoruz.
Un, nişasta, vanilya ve yumurta sarısını katıp çırpmaya devam ediyoruz. Orta ateşte pişirdiğimiz krema muhallebi kıvamına gelince altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz. Karameli için, şeker ve suyu pişiriyoruz.
Karamelin rengi koyu olursa açmak için yarım su bardağı sıcak su koyu karıştırıyoruz. Pişen ekmeğimize karameli döküp ekmeği ıslatıyoruz. Soğuyan ve katılaşan kremaya biraz süt döküp tekrar karıştırıyoruz.
Ekmeğimizin üzerine sörüyoruz. Şantiyi süt ile çırpıyoruz. Çıpılmış şantiyi 5 dakika dolapta dinlendiriyoruz. Tatlımızın üzerine sürüyoruz. Son olarak 1 limon kabuğunu üzerine rendeleyip tatlıyı buzdolabında dinlendirdikten sonra servis ediyoruz. Afiyet olsun...

10 Mayıs 2011 Salı

Patates Beğendili Kuzu Tarifi

Patates Beğendili Kuzu
Malzemeler :

  • 400 Gr. Kuzu Kuşbaşı
  • 1 Soğan
  • 3 Köy Biberi
  • 1 Çorba K. Biber Salçası
  • 1 Çorba K. Domates Salçası
  • Sıvıyağ
  • Tane Karabiber
  • Biberiye
  • Su
  • Tuz



Beğendisi İçin:

  • 3 Haşlanmış Patates
  • 1 Çorba K. Un
  • 1 Çorba K. Tereyağı
  • 1,5 Su B. Süt
  • Kaşar Peyniri
  • Muskat
  • Tuz

Hazırlanışı
Soğanları ince bir şekilde doğrayıp biraz sıvıyağ ile kavuruyoruz. Köy biberlerini doğrayıp soğanlarla birlikte kavuruyoruz.
Kuş başı etide ekleyip kendi suyunu verip çekene kadar kavuruyoruz. Etlerimiz kavrulduktan sonra biber ve domates salçası, tane karabiber, tuz ve 1 çay bardağı suyu katıp pişiriyoruz.
Altını kapatmaya yakın biberiyesini koyup biraz daha karıştırıyoruz. Beğendisi için, haşlanmış patatesleri rendeliyoruz. Bir tencerede süt, tereyağı ve unu karıştırıp sosumuzu elde ediyoruz.
Rendelenmiş patatesleri ekliyoruz. Kaşar peynirini de rendeleyip ekliyoruz. Tuz ve muskatı da katıp biraz karıştıktan sonra altını kapatıyoruz.
Pişen beğendiyi servis tabağının altına, iyice sotelenmiş kuzu etimizide beğendinin üzerine koyup servis ediyoruz. İsteğe göre etin üzerini biberiye ile süsleyebiliriz.

9 Mayıs 2011 Pazartesi

Kıymalı Parmak Börek

Kıymalı Parmak Börek

Malzemeler

  • 3 Su Bardağı Un
  • 3 Çorba K. Sıvıyağ
  • Tuz
  • Su
İçine Sürmek İçin:
  • 2 Çorba K. Tereyağı
  • 1 Çay B. Mısırözü Yağı
İç Harcı İçin:
  • 350 Gr. Kıyma
  • 3 Soğan
  • 1 Tutam Maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • Sıvıyağ
Üzeri İçin:
  • 1 Yumurta Sarısı
  • Susam


Yapılışı
Un, sıvıyağ, tuz ve kıvamını alması için biraz su ile hamuru yoğuruyoruz. Hamuru yoğurduktan sonra dinlendiriyoruz. İç harcı için, soğanı yemeklik doğrayıp sıvıyağ ile
kavuruyoruz.

Kıymayıda ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Maydanozları doğrayıp kıymaya ekliyoruz. Tuz ve baharatını kattıktan sonra altını kapatıyoruz. Dinlenmiş hamuru merdane ile bütün olarak açabildiğimiz kadar ince bir şekilde açıyoruz.

Eritilmiş tereyağı ve sıvıyağı karıştırarak açtığımız hamurun üzerine sürüp 3-4 dakika bekletiyoruz. Hamur yağını çektikten sonra etrafındaki boş yerleri su ile ıslatıyoruz. Her köşeden çekip hamuru daha fazla inceltiyoruz.

Sağ ve sol tarafları ortaya doğru kapatıp hafif bastırıyoruz. İç harcımızdan biraz koyup rulo şeklinde sarıyoruz. Bir sıra sardıktan sonra kesip hamurun geri kalanına aynı işlemi uyguluyoruz.

Yağlanmış tepsiye böreklerimizi dizip yumurta sarısı sürüyoruz. Susam serpip önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

6 Mayıs 2011 Cuma

Yumurtalı Kaldirik Kavurması Tarifi

Malzemeler :
  • 1 Kg. Kaldirik
  • 3 Soğan
  • 3 Yumurta
  • 1 Çorba K. Domates Salçası
  • 4 Diş Sarımsak
  • Sıvıyağ
  • Tuz
Üzeri İçin:
  • 1 Kase Yoğurt
  • Pulbiber
Hazırlanışı :
Kaldirikleri iyice yıkayıp temizliyoruz. Temizledikten sonra tencerede haşlıyoruz. Yoğurdu kasesinde çırpıyoruz. Soğanı ince bir şekilde doğruyoruz.

Biraz sıvıyağ ve rendelenmiş sarımsak ile birlikte soğanları kavuruyoruz. Salçayıda ekliyoruz. Haşlanmış kaldirikleri ince bir şekilde doğrayıp soğanlarla birlikte kavuruyoruz.

Tuz ve karabiberini ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Yumurtaları kırıpkarıştırıyoruz. Piştikten sonra üzerine çırpılmış yoğurdu döküp pul biber serpiyoruz.

3 Mayıs 2011 Salı

Kesme Poğaça Tarifi


Malzemeler :

  • 1 Çay B. Su
  • 1 Çay B. Sıvıyağ
  • 1 Çay B. Yoğurt
  • 1 Yumurta
  • Yarım Pk. Yaşmaya
  • 1 Tatlı K. Tuz
  • 1 Tatlı K. Toz Şeker
  • Aldığı Kadar Un
Peynirli Harç İçin:
  • 100 Gr. Beyaz Peynir
  • 1 Tutam Maydanoz
  • Çörekotu
Zeytinli Harç İçin:
  • 1 Kase Siyah Zeytin
  • Kekik
  • 5 Domates Kurusu
Cevizli Harç İçin:
  • 3 Çorba K. Ceviz
  • 1 Çorba K. Domates Salçası
  • 1 Çorba K. Biber Salçası
  • 2 Diş Sarımsak
Üzeri İçin:
  • 1 Yumurta Sarısı



Yapılışı
Ilık su ile mayayı çözüyoruz ardından sıvıyağ, yoğurt ve yumurtanın akını katıp çırpma teli ile çırpıyoruz. 9 çorba kaşığı un, tuz ve toz şekeri ilave edip yoğurmaya başlıyoruz.

Hamuru yoğurduktan sonra yarım saat mayalanmaya bırakıyoruz. Cevizli iç harç için, cevizleri kırıp, domates salçası, biber salçası ve rendelenmiş sarımsak ile karıştırıyoruz. Peynirli harç için, beyaz peynir, ince kıyılmış maydanoz ve çörekotunu karıştırıyoruz. Zeytinli harç için, doğranmış zeytin, biraz kekik ve domates kurusunu karıştırıyoruz.

Hamuru 3'e bölüyoruz. Merdane ile açıyoruz oval şekilde ortasına peynirli harçtan koyup önce all ve üst kenarlardan sonra sağ ve sol kanatlardan içe doğru katlayıp bastırıyoruz. Diğer hamurlara diğer iç harçları koyup aynı şekilde yapıyoruz.

Yağlanmış fırın tepsisine poğaçaları dizip üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz. Bıçak ile üst kısmına çizikler atıp biraz daha mayalandırıyoruz.Mayalandıkan sonra önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

1 Mayıs 2011 Pazar

Kaytaz Böreği Tarifi


Malzemeler

  • 2 su bardağı un,
  • 1 yemek kaşığı kuru maya,
  • 1 tatlı kaşığı şeker,
  • tuz ve ılık su veya 2 tane ekmek hamuru,
  • hamuru açmak için 1 su bardağı sıvı yağ
Üstü için;

  • 150 gram kıyma,
  • 1 adet soğan,
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi,
  • 1 tatlı kaşığı salça,
  • yeteri kadar maydanoz,
  • tuz,kimyon,karabiber ve pul biber
Not: Tarif 4 kişiliktir kalabalıksanız miktarları ölçüye göre arttırın.



Hazırlanışı
Hamuru hazırlamak için ılık suyun içine mayayı ve şekeri koyup kabarmasını bekleyin. Kabaran sıvıyı un ve tuz karışımına koyup iyice kabarmasını bekleyin.
Hamur iki kat artınca fırın tepsinin içine yarım bardak yağı döküp portakal büyüklüğünde hamuru yağın içinde yayarak açın sonra onları kare olacak şekilde katlayın. Yani önce ön tarafı hamurun yarısına diğer tarafı da diğerine gelecek şekilde katlayın. Uzun yarı yarıya katlanmış bir hamur elde edeceksiniz uç kısımlarda birbirine değecek şekilde katlayın katlanan yerler altta kalacak hamurun üstü düz olacak. Yağ azaldıkça tepsiye yağ dökün  bu börek yağın içinde açılan ama çok yağlı olmayan bir börek.Bir başka tepsiye aralıklı olarak dizin. Hamur iki kat artınca fırın tepsinin içine yarım bardak yağı döküp portakal büyüklüğünde hamuru yağın içinde yayarak açın sonra onları kare olacak şekilde katlayın.Yani önce ön tarafı hamurun yarısına diğer tarafı da diğerine gelecek şekilde katlayın.Uzun yarı yarıya katlanmış bir hamur elde edeceksiniz uç kısımlarda birbirine değecek şekilde katlayın katlanan yerler altta kalacak hamurun üstü düz olacak.
Soğanı rendeleyin,maydanozu kıyın ,kıyma,salça,nar ekşisi,tuz ve baharatlarla yoğurun. Kare hamurların üstüne birer parça koyup  elinizle hamurun üstünde kalacak şekilde yayın. 40-45 dakika tepside mayalanmaya bırakın. Börekler kabarınca 180-200  derecede kıymalar pişene kadar pişirin. Hamurun kızarmasını beklemeyin sonra kıymalar yanar. Pişince üstüne kağıt koyup elinizle su serpin. 10 dakika sonra servis edin.